Què es el Bullying?

L’assetjament escolar, també conegut com “bullying”, és qualsevol actitud agressiva, intencionada i repetida, que passa sense motiu evident, adoptada per un o més alumnes contra un altres o altres companys.

És una manera de maltractament psicològic, verbal i/o físic, produït de manera reiterada al llarg del temps.

Aquest assetjament, en general, succeeix en llocs on no hi ha adults supervisant. Això pot passar dins o al voltant de l’escola.

L’assetjament escolar a vegades consisteix en un grup d’estudiants que s’aprofiten i aïllen un alumne en particular i es guanyen la lleialtat dels curiosos que volen evitar convertir-se en la pròxima víctima. L’assetjament també pot ser perpetrat pels professors i el mateix sistema escolar.

Aquests actes agressius són habituals que es produeixin entre nens i nenes en procés d’entrada a l’adolescència.

Quina tipus d’assetjament hi ha?

 1. Agressions físiques
  1. Directes: pegar, donar empentes, amenaçar, intimidar…
  2. Indirectes: amagar, trencar o robar objectes de la víctima…
 2. Agressions verbals
  1. Directes: escridassar, fer burla, insultar…
  2. Indirectes: malparlar d’algú o difondre rumors falsos quan no hi és, fer que ho senti per casualitat, enviar-li notes grolleres, cartes, e-mails, fer pintades…
 3. Agressions socials
  1. Directes: rebutjar algú en els jocs al pati, en les activitats a la classe…
  2. Indirectes: ignorar algú com si no hi fos o com si fos transparent…
 4. Agressions digitals (utilitzant tecnologies)
  1. Directes: trucades i missatges de text (sms), e-mails, fotografies i vídeos tramesos directament mitjançant el mòbil (mms) o el correu electrònic…
  2. Indirectes: comentaris, fotografies i vídeos penjats a les xarxes socials de manera anònima, vídeos a YouTube, suplantació de personalitat per enviar o publicar material comprometedor…

Què cal fer si…

 1. SI ETS VÍCTIMA: Denuncia la teva situació i a la persona que t’assetja a l’escola i familiars. La direcció de l’escola té la obligació d’atendre i investigar les teves queixes i iniciar el protocols oportuns que tal que l’assetjament pari.

El teu entorn familiar et donarà confiança i seguretat necessàries per afrontar la teva situació i aconseguir que l’assetjament pari.

 

 1. SI ETS FAMILIAR: El teu fill o filla pot ser víctima, agressor o observador de la situació d’assetjament. Denuncia la situació a l’escola. La direcció de l’escola té la obligació d’atendre i investigar les teves queixes i iniciar el protocols oportuns que tal que l’assetjament pari.

 

 1. SI EL TEU FILL o FILLA ÉS VÍCTIMA: Demostra-li confiança i no treguis importància a l’assumpte, deixa’l que parli i t’ho expliqui tot: des de quan ho pateix, qui són, perquè, què és el que li fan o diuen. Dóna coneixement a l’escola, però mai intentis parlar amb els agressors directament ni amb els seus pares.

 

 1. SI EL TEU FILL o FILLA ÉS TESTIMONI: Fes-li entendre que s’ha de posar en el lloc de la víctima, trencant la llei del silenci i informant als professors del que ha vist o sentit, perquè això no el convertirà en “xivato”, sinó tot el contrari. Que no ha de tenir por de cap represàlia per part de l’agressor, perquè en el moment en el que aquest no es senti recolzat per la resta de companys, deixarà d’actuar, these easy tips. S’ha de fer entendre que “la unió fa la força” i que sempre s’ha d’estar al costat de la víctima donant-li suport.

 

 1. SI EL TEU FILL ÉS AGRESSOR: Demostra-li confiança i intenta esbrinar perquè actua d’aquesta manera. Fes-li entendre que el respecte pel la resta és la clau de la convivència i que l’assetjament és inacceptable. Intenta que no torni a passar, fent que pensi què sentiria si li fessin a ell. I sobretot no li “riguis la gràcia”.

EL MÉS IMPORTANT

1.- Assetjar no és “fer una broma”

2.- Actuació immediata, no deixant créixer el problema

3.- No deixeu mai desemparada a la víctima

4.- Una actuació ràpida i ferma talla l’assetjament d’arrel, garantint la seguretat obligada dels alumnes al centre

RECORDEU: DAVANT DE L’ASSETJAMENT, TOLERÀNCIA ZERO

bullying

Translate »